Drinki

Podstawowe rodzaje drinków

Bowls

Łagodne napoje mieszane gaszące pragnienie i orzeźwiające. Zwykle przyrządza się je z win wytrawnych (przeważnie z białych), cukru, owoców i szampana lub innego winamusującego. Podczas przygotowywania należy używać tylko lekkich perlistych win, najlepiej mozelskich. Nie trzeba do napojów tego typu dodawać kostek lodu, które topniejąc rozwadniają go.  Mocno schłodzony szampan lub inne wino  musujące  należy
dolewać tuż przed podaniem. Po uzupełnieniu winem musującym nie mieszamy już napoju, by nie ulatniał się dwutlenek węgla, bez którego straci on swoje specyficzne właściwości. Jeśli bowl ma być słabszy zamiast wina musującego można użyć wody mineralnej.

Aperitif

Wytrawny koktajl o lekkim najczęściej ziołowym aromacie i niezbyt dużym stężeniu alkoholu. Napój ten podaje się tuż przed posiłkiem w celu zaostrzenia apetytu. Główne składniki aperitifów to: wódki gorzkie (bitters), wermuty, wina.

Cobbler

Napój sporządzony z wina gronowego z dodatkiem wódek gatunkowych (gin, brandy, Curacao). Podaje się go w kieliszku do szampana albo w kieliszku koktajlowym, dodając aromatyczny owoc sezonowy. Do cobblera należy podawać słomkę.

Cocktail (Koktajl)

Cocktail w dosłownym tłumaczeniu "ogon koguta", jest to mieszanina napojów alkoholowych (np. wódki, likiery) z dodatkiem cukru, owoców lub esencji aromatycznych, często podawany z lodem. Istnieją coctaile mocne, słabe, słodkie, wytrawne, zestawione z dwóch lub trzech rodzajów wódek.

Cooler

"Horse-neck" Long drink podawany z grubo pokrojona skórka z cytryny lub pomarańcza. Cooler robi się zazwyczaj na bazie ginu.

Digestif

Napój podawany po posiłku, który ułatwia trawienie. Jako digestify można podawać czyste, nie zmieszane wódki, a także gorzkie i ziołowe likiery oraz wódki gorzkie.

Egg-Nogg

Drinki zawierające żółtko i mleko. Napój ten, o małej z reguły zawartości alkoholu, dzięki składnikom wielokalorycznym i pożywnym (jaja i mleko) uważany jest za napój wzmacniający i lekko strawny.

Flip

Napój mieszany (mixed drinks) którego podstawą jest żółtko jaja, co nadaje mu charakter zbliżony do kremów emulsyjnych. W składzie jego często występują oprócz wódek wytrawnych, również wina, likiery, a czasem i soki owocowe. W zależności od składu flipy noszą różne nazwy, jak np. Brandy-flip, Sherry-flip, Malaga-flip, Champange-flip, Mocca-flip.

Fizz

Napój musujący zmieszany według przepisu w shakerze z dodatkiem mocno oziębionej wody sodowej. Pije się go przez słomkę.

Frappe

Wino lub jakieś inny alkoholowy trunek podawany z drobno pokruszonym lodem. Podaje się go czasami z krotka słomką.

Grog

Grog, napój alkoholowy podobny do ponczu. Został wprowadzony w XVIII w. przez Edwarda Vernona do floty angielskiej, w celu oduczenia załogi spożywania czystej wódki. W skład grogu wchodzi rum lub arak oraz gorąca woda i cukier. Jest to napój silnie rozgrzewający.

Hot drink

To alkohol z dodatkami podawany na ciepło, np. grog, grzane wino.

Kruszon

Orzeźwiający napój z białego wytrawnego wina lub wina musującego, pokruszonego lodu, wody sodowej i świeżych owoców.

Long drink

To napój o objętości do 140 ml, podawany w wysokiej szklance ze słomką. Mocny alkohol (którego w składzie drinka nie powinno być więcej niż połowa) uzupełniamy wodą sodową, napojami gazowanymi, piwem, winem.

Poncz

Poncz jest to likier specjalnego typu, który może być spożywany bezpośrednia, jednak częściej konsumowany jest na gorąco, po rozcieńczeniu z gorącą wodą lub herbatą. Podstawowe składniki ponczu to: rum, arak, cukier, wino, sok owocowy, aromatyczne wyciągi skórek cytrusowych i przypraw oraz woda. Poncze spożywa się w specjalnych szklaneczkach z uchwytem, dodając do każdej szklaneczki pół plasterka pomarańczy lub cytryny.

Short drink

Jest podawany w niewielkim kieliszku lub szklaneczce. Sporządza się go bez składników rozcieńczających - alkoholu jest znacznie więcej niż dodatków. Do niektórych drinków
dodaje się żółtko, do innych cytrynę lub cukier.

Sour

Napój na bazie soku cytrynowego, cukru i alkoholu.

 

Gotowanie / drinki